Het is zondag 2 november, onder een mooi herfstzonnetje start het oogstfeest van het wormenhotel aan Het Oude Land/ De Veertiende Tuin. We zijn met een groepje wormenhotel deelnemers en HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) studenten en gaan samen na een uitleg aan de slag. Het wormenhotel zit tot de nok toe gevuld. Vandaag gaan we niet alleen het wormenhotel legen maar ook het eikenblad bij elkaar harken. Dit blad komt van de majestueuze eik op het nog versteende plein. Het eikenblad verteerd namelijk te langzaam en het is daarom beter om het af te voeren, legt Jolanda van het BuurtGroenBedrijf uit. Twee volle bigbags eikenblad harken we bij elkaar.
Ondertussen haalt hotelier Tomas samen met Han student Pepijn het wormenhotel laagje voor laagje leeg. Een overvolle kruiwagen met wormencompost komt uit het leeggehaalde wormenhotel. Deze wormencompost brengen we aan op de nieuw aangelegde, maar nog niet ingeplante, groenstroken in het smalle gangetje van de Veertiende Tuin en ook de 3 esdoorns op het binnenplein krijgen een voedingsimpuls. De rest van de kruiwagen met wormencompost gaat naar de Schooltuin waar de groenvakken net aangeplant zijn.
Het deel van de wormencompost vol met krioelende wormen plaatsen we terug om het hotel opnieuw op te starten. Het wormenhotel is dan weer klaar voor de (nieuwe) deelnemers om hun groente- en fruit’afval’ te doneren.
Inmiddels leveren in totaal 20 huishoudens, in de buurt van dit wormenhotel, hun onbewerkte groente en fruitafval aan om het door de wormen te laten omzetten tot supercompost én percolaat. Dit laatste is het vocht uit het wormenhotel wat verdund, een natuurlijke pokon is voor kamerplanten en planten buiten in de tuin.
Wormencompost en percolaat zijn mooie producten die naast het versterken van het bodemleven en de biodiversiteit een bijdragen leveren aan een circulair proces in de wijk, wat lokaal gericht is en sociale impact heeft.
Dank aan het BuurtGroenBedrijf voor het uitlenen van hun materiaal en gereedschap.