Het is een regenachtige dag, gelukkig is het om 16 uur droog. Het is zaterdagmorgen 7 juni, de Spoorhoek is helemaal klaar voor het Oogstfeest van het wormenhotel en het opfrissen van de geveltuintjes.
Eind van de middag verzamelt een groep Spoorhoekers zich bij het Wormenhotel. Ze zijn nieuwsgierig wat een Oogstfeest inhoudt en hoe een wormenhotel precies werkt. Het is de eerste keer, sinds de opening vorig jaar mei, dat in de Spoorhoek het wormenhotel helemaal leeggehaald wordt en een oogstfeest georganiseerd wordt. Alle informatie over de wormen, wat er wel en niet in mag en de wormencompost wordt gedeeld omdat er maar liefst 8 nieuwe huishoudens mee doen.
Tussendoor zorgt Israe (HAN student werkzaam bij de Dazo) voor de sapjes en de hapjes en samen met Maggie informeren en enthousiasmeren ze geïnteresseerde voorbijgangers en wijkbewoners.
Voor een eerste keer is de oogst volgens verwachtingen. Het wormenhotel is vol maar het bestaat voor een groot deel uit niet helemaal verteerde wormencompost met heel veel wormen. Die kunnen we nog niet oogsten. Er is gelukkig nog een deel wormencompost, ongeveer 2 kruiwagens vol, die we wel in de geveltuintjes kunnen uitstrooien. Ook de Spoortuin krijgt een lading compost om de grond rondom de net aangeplante struikjes te bedekken. Het is mooie kleverige diep zwarte wormencompost die als een vruchtbare toplaag bovenop de bodem komt en het bodemleven een mooie boost geeft.
Een ton met de nog onverteerde groente en fruitresten en een overvolle kruiwagen met half verteerde wormencompost inclusief wormen gaat terug het wormenhotel in om het wormenhotel weer op te starten. Er worden tussendoor laagjes klein gescheurd bruin karton toegevoegd om het vocht in het hotel te reguleren en de wormen van bruin ‘voedsel’ te voorzien. Het meegebrachte groente en fruitafval gaat er bovenop en de wormen kunnen weer aan de slag.
Inmiddels hebben zich in totaal 15 huishoudens aangesloten als groente en fruit donateur bij het wormenhotel. De verwachting is dat er volgend jaar veel te oogsten is.
Als afsluiting eten we heerlijk soep van Amer en Diederik, die samen het initiatief Suppur zijn gestart. Diederik is ook wormenhotel donateur en woont in de Spoorhoek.
Dank aan alle deelnemers aan het Wormenhotel die afgelopen jaar hun best hebben gedaan om de wormenpopulatie van voedsel te voorzien! Het was een heel gezellige middag en samen hebben we bijgedragen aan een circulaire, duurzame en leefbare wijk.
Ben je enthousiast geworden over een wormenhotel en je doet nog niet mee aan één van de wormenhotel in de wijk of je wil er een opstarten, meld je dan aan via deze link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe5gzN62k84pbWsOUHhvJh_-hsKYcpnlczHku8W4zWsB-F8eg/viewform